Προστατευτικά δακτύλων για κοπή

Προστατευτικά δακτύλων - για ασφαλή κοπή

Τα προστατευτικά δακτύλων για κοπή είναι έξυπνα gadgets κουζίνας που προστατεύουν τα δάχτυλά σας όταν κόβετε, κόβετε σε φέτες ή ψιλοκόβετε. Αν και οι επαγγελματίες σεφ σπάνια χρησιμοποιούν προστατευτικά δακτύλων, μπορεί να είναι χρήσιμα για:

  • αρχάριοι μάγειρες
  • εργαζόμενοι σε εστιατόρια/ καντίνες ή μπιστρό όπου πρέπει να τεμαχίζονται πολλά τρόφιμα
  • παιδιά που θέλουν να μαγειρεύουν με τους γονείς τους ή μόνα τους
  • ηλικιωμένοι που θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και να μαγειρεύουν μόνοι τους
  • άτομα με σωματικές αναπηρίες

Πώς λειτουργούν τα προστατευτικά δακτύλων για την κοπή

Τα προστατευτικά δακτύλων έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά - συνήθως ατσάλι ή πλαστικό. Κάποια από αυτά τοποθετούνται μόνο στις άκρες των δακτύλων σας (ξεχωριστά σε κάθε δάχτυλο) και κάποια προστατεύουν ταυτόχρονα όλα τα δάχτυλα/αρθρώσεις.

Συνήθως φοράτε το προστατευτικό δάχτυλο στο μεσαίο και το δείκτη δάχτυλο, ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι ελεύθερα να κινηθούν. Η άκρη της ασπίδας των δακτύλων θα συγκρατεί το φαγητό που κόβετε στη θέση του. Χάρη στο προστατευτικό δακτύλων, η λεπίδα του μαχαιριού δεν αγγίζει τα δάχτυλα ανά πάσα στιγμή, γεγονός που προστατεύει τον χρήστη από το να κοπεί.

Πώς οι σεφ δεν κόβουν τα δάχτυλά τους

Οι επαγγελματίες σεφ έχουν μια ειδική τεχνική κοπής που τους επιτρέπει να προστατεύουν τα δάχτυλά τους. Κρατούν το χέρι τους σε θέση νυχιού με τα δάχτυλα να είναι κουλουριασμένα από κάτω και ακουμπούν το μαχαίρι με την πρώτη άρθρωση. Το μικρό δάχτυλο και ο αντίχειρας συγκρατούν το φαγητό και ολόκληρο το χέρι κινείται προς τα πίσω κατά την κοπή, ενώ το χέρι που κόβει ακολουθεί με το μαχαίρι. Δείτε τις ταινίες στο YouTube για πιο ακριβείς οδηγίες.