Γουδιά

6 items total

Κονίαμα και γουδοχέρι - το εργαλείο άλεσης πολλαπλών χρήσεων

Κονίαμα και γουδοχέρι - λίγη ιστορία

Η ιστορία του γουδί και του γουδοχέριου είναι εκτεταμένη και χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πιστεύεται ότι οι προϊστορικοί λαοί άλεθαν και συνδύαζαν τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας το πρώτο γουδί και γουδοχέρι. Η χρήση του γουδί και του γουδοχέριου εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου και έχει γίνει απαραίτητο κομμάτι εξοπλισμού σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της χημείας, της μαγειρικής και της ιατρικής.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί πολιτισμοί που δίνουν έμφαση στην αυθεντικότητα και την υπεροχή της παραδοσιακής παρασκευής τροφίμων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το γουδί και το γουδοχέρι κατά κόρον στο μαγείρεμα. Είναι ένα πολυχρηστικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, από το άλεσμα μπαχαρικών και βοτάνων και την ανάμειξη και ανάμειξη συστατικών μέχρι την παρασκευή πέστο, μαρινάδων και πάστας.

Ποια είναι η κύρια λειτουργία του γουδί και του γουδοχέριου

Το γουδί και το γουδοχέρι της κουζίνας χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανάμειξη και την άλεση συστατικών, ιδίως ξηρών, σε λεπτή σκόνη ή πάστα. Για να παράγουν αρωματικά μείγματα για μαρινάδες, τρίψιμο και σάλτσες, οι σεφ χρησιμοποιούν συχνά γουδί και γουδοχέρι για να συνθλίψουν βότανα, μπαχαρικά και σπόρους. Τα συστατικά μπορούν να κοπανιστούν και να αναμειχθούν με το γουδί και το γουδοχέρι χωρίς να θερμανθούν, γεγονός που μπορεί περιστασιακά να αλλάξει τη γεύση ή το άρωμά τους.

Το γουδί και το γουδοχέρι χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για την παρασκευή πάστας, όπως πέστο, πάστα κάρυ και τρίψιμο μπαχαρικών. Τα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να απελευθερώσουν τις αρωματικές τους ενώσεις και τα φυσικά τους έλαια όταν θρυμματίζονται και αλέθονται σε γουδί και γουδοχέρι, δημιουργώντας πάστες που είναι πιο γευστικές και αρωματικές. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι σπόροι μπορούν να θρυμματιστούν σε λεπτά άλευρα χρησιμοποιώντας γουδί και γουδοχέρι, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές αρτοποιίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός γουδί και ενός μύλου μπαχαρικών

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός γουδί και γουδοχέρι και ενός μύλου μπαχαρικών είναι η μέθοδος άλεσης. Σε αντίθεση με τον μύλο μπαχαρικών, ο οποίος χρησιμοποιεί μια μηχανική ή ηλεκτρική μέθοδο για τη σύνθλιψη και την άλεση των συστατικών, το γουδί και το γουδοχέρι απαιτούν τη φυσική σύνθλιψη και άλεση των συστατικών.

Το γουδί και το γουδοχέρι είναι ιδανικά για την άλεση μικρών ποσοτήτων συστατικών, ενώ η τραχιά επιφάνεια του γουδοχέρι βοηθά στην απελευθέρωση του λαδιού και των αρωμάτων των συστατικών.

Οι μύλοι μπαχαρικών, από την άλλη πλευρά, είναι φτιαγμένοι για να επεξεργάζονται μεγαλύτερες ποσότητες υλικών, είναι γρήγοροι και ιδανικοί όταν χρειάζεστε μερικά επιπλέον μπαχαρικά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Αν είστε λάτρης της καλής γεύσης στην κουζίνα σας, μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει η προσφορά μας σε μαχαίρια για βότανα που ονομάζονται mezzalunas, μαχαίρια για σεφ, καθώς και η συλλογή μας από μπαχαρικά.