Κάρβουνα, μπρικέτες & προσανάμματα

8 items total
Καυσόξυλα, 12 kg, Höfats
Καυσόξυλα, 12 kg, Höfats
Online σε απόθεμα (10 pcs)
29,95 €
HO370
Κιτ εκκίνησης φωτιάς, Petromax
Κιτ εκκίνησης φωτιάς, Petromax
Online σε απόθεμα (1 pcs)
1,99 €
PET701973
Μπρικέτες CABIX PLUS, 3 kg, Petromax
Μπρικέτες CABIX PLUS, 3 kg, Petromax
Online σε απόθεμα (14 pcs)
13,99 €
PET740132
Ξυλάκια από κερασιά, 750 g, Rösle
Ξυλάκια από κερασιά, 750 g, Rösle
Online σε απόθεμα (1 pcs)
11 €
ROS25105
Ξυλάκια για γκριλ Hickory, 750 g, Rösle
11 €
ROS25103
Ξυλάκια οξιάς, 750 g, Rösle
Outlet
Ξυλάκια οξιάς, 750 g, Rösle
Online σε απόθεμα (1 pcs)
11 €
ROS25104

Κάρβουνα, μπρικέτες & εκκινητές φωτιάς - ο απαραίτητος σύντροφός σας για τα υπαίθρια πικνίκ σας

Σε πολλούς αρέσει το ψήσιμο στη σχάρα το καλοκαίρι, αλλά η ανάφλεξη φωτιάς μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Εδώ είναι που μπαίνουν στη μέση οι εκκινητές φωτιάς και οι μπρικέτες κάρβουνου. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στα κάρβουνα και τις μπριγκέτες στο ψήσιμο στη σχάρα

Διαφορές μεταξύ ψησίματος με κάρβουνα και μπρικέτες.

Ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνα:

 • Σύνθεση: Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως πυρόλυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα υλικό πλούσιο σε άνθρακα με ελάχιστη υγρασία και πτητικές ενώσεις.
 • Εμφάνιση: Ο ξυλάνθρακας έχει συνήθως ακανόνιστα σχήματα και μεγέθη, που θυμίζουν απανθρακωμένο ξύλο.
 • Φωτισμός: Ο ξυλάνθρακας τείνει να ανάβει πιο γρήγορα και εύκολα από τις μπρικέτες λόγω της μικρότερης πυκνότητάς του και της έλλειψης συνδετικών ουσιών.
 • Χρόνος καύσης: Τα κάρβουνα καίγονται πιο ζεστά και πιο γρήγορα από τις μπρικέτες. Παράγει μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας, καθιστώντας την ιδανική για το ψήσιμο κρεάτων και το γρήγορο μαγείρεμα.
 • Γεύση: Δεδομένου ότι το κάρβουνο είναι ουσιαστικά απανθρακωμένο ξύλο, προσδίδει μια πιο φυσική και διακριτική καπνιστή γεύση στο φαγητό σε σύγκριση με τις μπρικέτες.
 • Παραγωγή τέφρας: Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερος καθαρισμός μετά το ψήσιμο στο γκριλ.
 • Ευελιξία: Κάρβουνο: Τα κάρβουνα είναι κατάλληλα για ψησίματα σε υψηλές θερμοκρασίες και γρήγορο μαγείρεμα. Συχνά προτιμάται από τους πουριτανούς και όσους δίνουν προτεραιότητα στη γεύση έναντι της ευκολίας.

Ψήσιμο στη σχάρα με μπρικέτες κάρβουνου:

 • Σύνθεση: Οι μπρικέτες ξυλάνθρακα κατασκευάζονται από ένα μείγμα σκόνης ξυλάνθρακα, άνθρακα, συνδετικού υλικού αμύλου και άλλων πρόσθετων. Το μείγμα αυτό συμπιέζεται σε ομοιόμορφα σχήματα.
 • Εμφάνιση: Οι μπρικέτες έχουν ομοιόμορφο μέγεθος και σχήμα, συνήθως κυλινδρικό ή μαξιλαρι.
 • Φωτισμός: Λόγω της πυκνότερης σύνθεσής τους και των συνδετικών τους μέσων, η ανάφλεξη των μπρικετών μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Ορισμένες μπρικέτες είναι προ-εμποτισμένες σε υγρό αναπτήρα για να βοηθήσουν την ανάφλεξη.
 • Χρόνος καύσης: Οι μπρικέτες καίγονται με πιο σταθερό και συνεπή ρυθμό από τα κάρβουνα. Τείνουν να παράγουν πιο σταθερή, ομοιόμορφη θερμότητα για μεγαλύτερη διάρκεια μαγειρέματος.
 • Γεύση: Οι μπρικέτες μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που επηρεάζουν τη γεύση και ορισμένοι θεωρούν ότι παράγουν μια ελαφρώς χημική γεύση. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές παράγουν πλέον μπρικέτες με ελάχιστα πρόσθετα για να μετριάσουν αυτό το ζήτημα.
 • Παραγωγή τέφρας: Μπρικέτες τείνουν να παράγουν περισσότερη τέφρα σε σύγκριση με τον ξυλάνθρακα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερο καθαρισμό της στάχτης κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ψησίματος.
 • Συνέπεια: Μπρικέτες: Λόγω της ομοιόμορφης σύνθεσής τους, οι μπρικέτες παρέχουν πιο προβλέψιμα χαρακτηριστικά θερμότητας και καύσης, καθιστώντας τες αξιόπιστη επιλογή για μακράς διάρκειας μαγειρέματα.
 • Ευκολία: Οι μπρικέτες είναι βολικές στη χρήση, ειδικά για αργά και χαμηλά μαγειρέματα, καθώς προσφέρουν πιο σταθερή θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συνοψίζοντας, η επιλογή μεταξύ της χρήσης ξυλάνθρακα ή μπρικετών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προτιμήσεις σας για ψήσιμο στη σχάρα και το είδος του μαγειρέματος που σκοπεύετε να κάνετε. Ο ξυλάνθρακας προτιμάται για τη φυσική του γεύση και την υψηλή απόδοση θερμότητας, ενώ οι μπρικέτες προσφέρουν συνοχή και μεγαλύτερο χρόνο καύσης. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν μπρικέτες υψηλότερης ποιότητας με λιγότερα πρόσθετα, με στόχο να παρέχουν καλύτερη γεύση, διατηρώντας παράλληλα την ευκολία της μεγαλύτερης διάρκειας καύσης.

Στο Kulina, μπορείτε επίσης να αγοράσετε άλλα αξεσουάρ ψησίματος, όπως σκεύη BBQ, σχάρες BBQ ή ειδικά πιάτα BBQ.