Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές

Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές - ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση φρούτων και λαχανικών

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυγοκεντρικών αποχυμωτών

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο που ζούμε σήμερα. Και ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για να αγκαλιάσετε την ευεξία από το να συμπεριλάβετε μια τακτική αγωγή με φρέσκους, θρεπτικούς χυμούς

Παρουσιάζουμε τους φυγοκεντρικούς αποχυμωτές, μια συσκευή κουζίνας αιχμής που δημιουργήθηκε για να εξάγει χυμούς γρήγορα και αποτελεσματικά. Στο Kulina, μπορείτε να προμηθευτείτε αυτές τις συσκευές DIY από γνωστούς κατασκευαστές. Μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να αποκτήσετε την καθημερινή σας δόση φρούτων και λαχανικών.

Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές είναι αρκετά εύχρηστοι. Απλά πρέπει να τοποθετήσετε τα φρούτα ή/και τα λαχανικά στο χωνί τροφοδοσίας και ο αποχυμωτής θα φροντίσει για τα υπόλοιπα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ποτήρι χυμό σε λίγα μόνο λεπτά χάρη στην ταχύτητά του, σε αντίθεση με τους αργούς αποχυμωτές.

Επιπλέον, καθαρίζονται πολύ εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χυμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των φυλλώδη λαχανικών, των εσπεριδοειδών και των σκληρών λαχανικών. Τα κύρια μέρη μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων για καθαρισμό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αργών αποχυμωτών και των φυγοκεντρικών αποχυμωτών

Οι αργοί αποχυμωτές και οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές είναι δύο συνηθισμένοι τύποι αποχυμωτικών μηχανημάτων, ο καθένας με Σετ δικά του χαρακτηριστικά και οφέλη. Ακολουθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ τους:

1. Ταχύτητα:

 • Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές: Συνήθως κυμαίνονται από 3.000 έως 16.000 RPM (περιστροφές ανά λεπτό). Η λεπίδα που περιστρέφεται γρήγορα στο εσωτερικό του θαλάμου χυμοποίησης τεμαχίζει τα φρούτα και τα λαχανικά, αποσπώντας το χυμό μέσω της φυγόκεντρης δύναμης.
 • Αργοί αποχυμωτές (αποχυμωτές μαστίχας): Οι αργοί αποχυμωτές λειτουργούν σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες, συνήθως μεταξύ 40 και 160 στροφών ανά λεπτό. Χρησιμοποιούν έναν αργό μηχανισμό σύνθλιψης ή άλεσης για την εξαγωγή χυμού, με αποτέλεσμα μια πιο αργή και ήπια διαδικασία χυμοποίησης.

2. Ποιότητα χυμού:

 • Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς χαμηλότερη συγκράτηση θρεπτικών συστατικών και ταχύτερη οξείδωση. Ο χυμός από τους φυγοκεντρικούς αποχυμωτές είναι συχνά λιγότερο ομαλός και μπορεί να διαχωριστεί με την πάροδο του χρόνου.
 • Αργοί αποχυμωτές: Η πιο αργή και πιο προσεκτική διαδικασία αποχυμωτή στους μαστιχοποιητές παράγει λιγότερη θερμότητα και οξείδωση, οδηγώντας σε υψηλότερη συγκράτηση θρεπτικών συστατικών, καλύτερο χρώμα και πιο λεία υφή στο χυμό. Οι αργοί αποχυμωτές είναι γνωστό ότι διατηρούν τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά καλύτερα από τους φυγοκεντρικούς αποχυμωτές.

3. Ευελιξία:

 • Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές: Αυτοί οι αποχυμωτές είναι γενικά καταλληλότεροι για την αποχύμωση μεγαλύτερων και πιο μαλακών φρούτων και λαχανικών, όπως μήλα, καρότα και αγγούρια.
 • Αργοί αποχυμωτές: Οι αργοί αποχυμωτές είναι πιο ευέλικτοι και μπορούν να χειριστούν μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων, όπως φυλλώδη χόρτα, σιταρόχορτο και βότανα, εκτός από πιο σκληρά φρούτα και λαχανικά.

4. Θόρυβος:

 • Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές: Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές τείνουν να είναι πιο θορυβώδεις κατά τη λειτουργία τους.
 • Αργοί αποχυμωτές: Οι αργοί αποχυμωτές λειτουργούν σε χαμηλότερες ταχύτητες, με αποτέλεσμα πιο αθόρυβη λειτουργία.

5. Απόδοση χυμού:

 • Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές: Οι αποχυμωτές αυτοί μπορούν να παράγουν χυμό σχετικά γρήγορα, αλλά η διαδικασία εκχύλισής τους μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική, οδηγώντας σε δυνητικά χαμηλότερες αποδόσεις χυμού, ειδικά από φυλλώδη λαχανικά.
 • Αργοί αποχυμωτές: Οι αργοί αποχυμωτές είναι γενικά πιο αποτελεσματικοί στην εξαγωγή χυμού από μια ποικιλία προϊόντων, με αποτέλεσμα συχνά υψηλότερες αποδόσεις χυμού.

6. Τιμή:

 • Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές: Συνήθως, οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές είναι πιο προσιτοί σε σύγκριση με τους αργούς αποχυμωτές.
 • Αργοί αποχυμωτές: Οι αργοί αποχυμωτές τείνουν να είναι ακριβότεροι λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους και της υψηλότερης ποιότητας του χυμού τους.

Συνοψίζοντας, η επιλογή μεταξύ ενός φυγοκεντρικός αποχυμωτής και ενός αργού αποχυμωτή εξαρτάται από τις προτεραιότητές σας. Εάν εκτιμάτε την ταχύτητα και την οικονομική αποδοτικότητα και σκοπεύετε κυρίως να χυμοποιήσετε μεγαλύτερα φρούτα και λαχανικά, ένας φυγοκεντρικός αποχυμωτής μπορεί να είναι κατάλληλος. Ωστόσο, αν αναζητάτε υψηλότερη ποιότητα χυμού, καλύτερη διατήρηση θρεπτικών συστατικών και τη δυνατότητα να χυμοποιήσετε μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων, ένας αποχυμωτής αργής σύνθλιψης θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Πώς φροντίζω έναν φυγοκεντρικός αποχυμωτής

Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές είναι αρκετά απλοί στη φροντίδα τους και εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους βοηθήσετε να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να τους διατηρήσουν σε καλή λειτουργική κατάσταση.

 • Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τον αποχυμωτή σας καθαρό και σε καλή κατάσταση λειτουργίας είναι να τον καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση. Απλώς αποσυνδέστε τον αποχυμωτή από την πρίζα, αφαιρέστε όλα τα αποσπώμενα εξαρτήματα και πλύνετε τα εξαρτήματα με τρεχούμενο νερό για να απαλλαγείτε από τυχόν σημαντικά σωματίδια τροφής.
 • Τρίψτε τη σήτα αποχυμωτή. Το εξάρτημα του αποχυμωτή που διαχωρίζει το χυμό από τον πολτό είναι η σήτα αποχυμωτή και είναι σημαντικό να τρίβετε συχνά αυτό το μέρος για να απομακρύνετε τυχόν συσσωρευμένα σωματίδια τροφίμων.
 • Ένα άλλο μέρος που πρέπει να φροντίζετε προσεκτικά είναι το περίβλημα του κινητήρα. Αυτό είναι το εξάρτημα του αποχυμωτή που στεγάζει το μοτέρ και είναι πολύ απαραίτητο να καθαρίζεται τακτικά με υγρό πανί.
 • Τέλος, όποτε δεν χρησιμοποιείτε τον αποχυμωτή, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τον αποχυμωτή σε στεγνό χώρο. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα ο αποχυμωτής να σκουριάσει ή να αναπτυχθεί μούχλα.

Αναζητώντας περισσότερη έμπνευση για να φτιάξετε τον χυμό σας, μπορείτε επίσης να ψωνίσετε ηλεκτρικούς αποχυμωτές, αργούς αποχυμωτές, χειροκίνητους αποχυμωτές εσπεριδοειδών ή συσκευές παρασκευής smoothie.